Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 17 ΜΑΗ

38 χρόνια μετά και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

 
Οι φοιτητές έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με πρακτικές χούντας και την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων κατά την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Εάν στις 9 Μάη είδαμε την Χρυσή Αυγή να πετά πέτρες πλάι-πλάι με τα ΜΑΤ, στις 17 Μάη τους είδαμε να καταλύουν το άσυλο. Στη 01:00 τα ξημερώματα και καθώς οι φοιτητές προετοιμάζονταν για την καταμέτρηση, ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ- τουλάχιστον 40 ατόμων- εισβάλανε μέσα στην ΑΣΟΕΕ αναίτια. Με πρωτόγνωρη λυσσαλεότητα τρομοκρατούσαν φοιτητές και σπάγανε τα τραπεζάκια των παρατάξεων. Η απαράδεκτη ενέργεια των αστυνομικών να χτυπήσουν φοιτητή με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, πρέπει να βρει ξεκάθαρη απάντηση από τον φοιτητικό σύλλογο. Είναι αναγκαίο να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22 Μάη ώστε ο φοιτητικός σύλλογος να καταδικάσει την είσοδο των κρατικών οργάνων εντός του ασύλου και να οργανώσει την δική του απάντηση.

Ανέκαθεν το άσυλο αποτελούσε το κέντρο των κινημάτων και των αγώνων του λαού μας. Μες στη δική του αγκαλιά οργανωνόταν η πάλη ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα και τις αποφάσεις κυβερνήσεων που αποσκοπούσαν στη μείωση ή την αφαίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού. Την ίδια στιγμή, οι εκφραστές της κάθε κυβέρνησης αλλά και συνολικά του κάθε πολιτικού συστήματος, αναγνώριζαν στο άσυλο και διέκριναν ξεκάθαρα σ’ αυτό, τον εχθρό τους. Κι αυτός ο εχθρός δεν ήταν άλλος πέρα από την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την οργάνωση της αντίδρασης ενάντια στη φίμωση της λαϊκής φωνής και την καταπάτηση των κεκτημένων με αίμα δικαιωμάτων του λαού.
Με την επίσημη κατάργηση του ασύλου-διότι άτυπα το κράτος έχει παραβιάσει άπειρες φορές το άσυλο στο παρελθόν- χάνεται αυτόματα η προμετωπίδα των κοινωνικών αγώνων…

Το άσυλο εκείνο που επιτρέπει στους φοιτητές να διεξάγουν Γενικές Συνελεύσεις, που επιτρέπει τη συλλογική δράση των φοιτητών και τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης όπως οι καταλήψεις πρέπει να διασφαλίζεται από τον σύλλογο μιας και στα χαρτιά των Υπουργείων πλέον δεν υφίσταται.
Το άσυλο δεν αποτελεί παραχώρηση κάποιας κυβέρνησης αλλά κεκτημένο του φοιτητικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος. Διασφαλίζει τη δυνατότητα ύπαρξης και έκφρασης ριζοσπαστικών αντιλήψεων, διεργασιών και πρακτικών όπως ακριβώς αναπτύχθηκαν κατα τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το άσυλο ήταν εκείνο που επέτρεψε στους φοιτητές να ρίξουν τα νομοσχέδια του Αρσένη και της Γιαννάκου και να αφήσουν ανανεργό τον νόμο Διαμαντοπούλου. Χωρίς το άσυλο το σπάσιμο των συμβουλίων διοίκησης δεν θα είχε επιτευχθεί αφού τα ΜΑΤ θα μπορούσαν ανενόχλητα να εισβάλουν στην ΑΣΟΕΕ για να διασφαλίσουν την εκλογή τους.
  
Εμείς λέμε πως
Απέναντι σε όλους αυτούς που ονειρεύονται πρακτικές χούντας,
Απέναντι στους συνεχιστές των παλαιών καθεστώτων που καταδυνάστευσαν ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να υπάρξει απάντηση από τον σύλλογο των φοιτητών ο οποίος βαδίζοντας στα μονοπάτια νικηφόρων αγώνων του παρελθόντος θα απαλλάξει την κοινωνία από αυτούς.




 
ΟΛΗ ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΗ,
ΩΡΑ 13:00, ΑΜΦ. Α

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: