Σάββατο 7 Απριλίου 2007

ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ..

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Φιντέλ,
Αυτή τη στιγμή θυμάμαι πολλά πράγματα, όταν σε γνώρισα στο σπίτι της Μαρία Αντόνια, τότε που μου πρότεινες να ακολουθήσω, όλες τις εντάσεις των προετοιμασιών. Μια μέρα, πέρασαν και μας ρώτησαν ποιός θα έπρεπε να ειδοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου και τότε ήταν που συνειδητοποιήσαμε την πιθανότητα αυτή. Ύστερα μάθαμε ότι ήταν όντως αλήθεια, ότι σε μια επανάσταση (αν είναι αληθινή) ή νικά κανείς ή πεθαίνει. Πολλοί σύντροφοι έπεσαν στο δρόμο προς τη νίκη.

Σήμερα όλα έχουν ένα τόνο λιγότερο δραματικό, διότι είμαστε πιο ώριμοι, όμως το γεγονός επαναλαμβάνεται. Νιώθω ότι έχω εκπληρώσει το μερίδιο του καθήκοντος που με έδενε με την Κουβανέζικη επανάσταση στο έδαφός της, και αποχαιρετώ εσένα, τους συντρόφους, το λαό σου, που είναι τώρα και δικός μου.

Επισήμως παραιτούμαι από τις θέσεις μου στην ηγεσία του κόμματος, την υπουργική μου θέση μου, το βαθμό μου ως διοικητής και την κουβανική υπηκοότητά μου. Τίποτα δεν με δένει πλέον νομικά με την Κούβα. Οι μόνοι δεσμοί που υπάρχουν είναι διαφορετικής φύσης - δεσμοί που δεν μπορούν να ακυρωθούν όπως οι διορισμοί σε θέσεις.

Αναπολώντας τη ζωή μου, πιστεύω ότι εργάστηκα με ακεραιότητα και αφοσίωση για την εδραίωση του επαναστατικού θριάμβου. Το μόνο σοβαρό λάθος μου ήταν ότι δεν σου έδειξα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, από τις πρώτες στιγμές στη Σιέρρα Μαέστρα, και το δεν κατάλαβα αρκετά γρήγορα τις ηγετικές και επαναστατικές ικανότητές σου.

Έζησα υπέροχες μέρες δίπλα σου και ένιωσα στο πλευρό σου την περηφάνεια τού να ανήκω στο λαό μας, εκείνες τις φωτεινές αλλά και θλιμμένες μέρες της κρίσης της Καραϊβικής. Σπάνια υπήρξε πολιτικός τόσο εξαιρετικός όσο ήσουν εσύ εκείνες τις μέρες. Είμαι επίσης υπερήφανος που σε ακολούθησα χωρίς ενδοιασμό, που ταυτίστηκα με τον τρόπο σκέψης σου, με τον τρόπο σου να διαβλέπεις και να κρίνεις τους κινδύνους και τις αρχές μας.

Άλλα έθνη στον κόσμο απαιτούν τις ταπεινές μου προσπάθειες συμπαράστασης. Εγώ μπορώ να κάνω αυτό που δεν σου επιτρέπεται, λόγω της ευθύνης σου ως ηγέτη της Κούβας, και έφτασε ο καιρός να αποχωριστούμε.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι το κάνω με ανάμεικτα αισθήματα χαράς και λύπης. Εδώ αφήνω τις πιο αγνές μου ελπίδες ως δημιουργού και τους πιο αγαπητούς μου ανθρώπους. Αφήνω ανθρώπους που με δέχτηκαν σαν γιο τους. Αυτό πληγώνει ένα μέρος της ψυχής μου. Μεταφέρω σε νέα πεδία μαχών την πίστη που με δίδαξες, το επαναστατικό πνεύμα του λαού μου, το αίσθημα της εκπλήρωσης του ιερότερου καθήκοντος: να πολεμάς τον ιμπεριαλισμό, όπου και αν βρίσκεται. Αυτό είναι μια πηγή δύναμης και ακόμη, γιατρεύει τις βαθύτερες πληγές.

Δηλώνω για ακόμα μια φορά ότι απαλλάσσω την Κούβα από οποιαδήποτε ευθύνη, εκτός από αυτή που απορρέει από το παράδειγμά της. Αν η μοιραία στιγμή με βρει κάτω από άλλους ουρανούς, η τελευταία μου σκέψη θα είναι για αυτό το λαό και ιδιαίτερα για σένα. Είμαι ευγνώμων για τη διδασκαλία και το παράδειγμά σου, στο οποίο θα προσπαθήσω να μείνω πιστός μέχρι τις τελικές συνέπειες των πράξεών μου.

Πάντα ήμουν ταυτισμένος με την εξωτερική πολιτική της επανάστασής μας, και συνεχίζω να είμαι. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα αισθάνομαι την ευθύνη τού να είσαι Κουβανός επαναστάτης και ως τέτοιος θα συμπεριφέρομαι. Δεν πικραίνομαι που δεν αφήνω κανένα υλικό αγαθό στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Χαίρομαι για αυτό. Δεν ζητώ τίποτα για αυτούς, γιατί το κράτος θα τους εξασφαλίσει αρκετά για να ζήσουν και να μορφωθούν.

Θα είχα πολλά να πω σε εσένα και στο λαό μας, αλλά αισθάνομαι ότι είναι περιττά. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θα ήθελα και δεν υπάρχει λόγος να μουντζουρώνω τις σελίδες.

Μέχρι τη νίκη πάντα. Πατρίδα ή θάνατος!

Σε αγκαλιάζω με όλο τον επαναστατικό μου ζήλο,
Τσε (Αβάνα, Έτος της Γεωργίας, 1η Απριλίου 1965)





ΤΣΕ ΚΑΙ ΙΗΣΟΥΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ..

ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ & ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόση μανία με αυτόν τον κύριο στην Ελλάδα; Γιατί πρέπει να μάθουμε τι ήταν και τι έκανε ο φασίστας Τσε; Γιατί την περίοδο της 25ης Μαρτίου δεν αφιέρωσατε ούτε μια γραμμή στην Εθνική μας γιορτή και στους ήρωες της πατρίδας μας; Γιατί για κάποιους στην Ελλάδα ο Τσε είναι σημαντικότερος από τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη; Γιατί κάποιοι πραξικοπηματίες ονομάζονται επαναστάτες, ενώ άλλοι όχι; Ο κύριος αυτός με τους ομοϊδεάτες του ανέτρεψαν νόμιμη κυβέρνηση ή όχι; Στην Κούβα υπάρχει δικτατορία ή όχι; Είναι φασίστας ή οι κόκκινοι φασίστες λέγονται αλλιώς; Στην Κούβα, ξέρουν τι θα πει δημοκρατία; Στην Κούβα, ξέρουν τι θα πει η λέξη εκλογές; Γιατί αυτοί οι χουντικοί είναι καλύτεροι από άλλους; Ο λαός της Κούβας ζει καλά υπό το φασιστικό καθεστώς της Κούβας; Ας απαντήσει κάποιος στα παραπάνω ερωτήματα. Δε διεκδικώ το αλάθητο. Μπορεί να κάνω λάθος σε όλα και να μην ξέρω τίποτα. Θέλω όμως πειστικές απαντήσεις! Μην τρώτε κουτόχορτο! Η Ελλάδα έχει χιλιάδες δικούς της ήρωες, πιο λαμπερούς και από το χρυσό! Δεν έχει ανάγκη ξένους ψευτοήρωες και μάλιστα επιπέδου Τσε...

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΝ ΘΙΞΑΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ.. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΔΑΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.. ΟΧΙ Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΧΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΦΟΥΛΧΕΝΣΙΟ ΜΠΑΤΙΣΤΑ.(ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΤΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΜΠΑΤΙΣΤΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ? Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.. ΕΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΤΟ 80.. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΓΩ ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ(ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΕΣΕΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΛΙΓΟ) ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕ Η ΦΡΟΝΤΗΣΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ.ΚΑΙ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.. 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΣΥΜΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΤΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ 3 ΣΤΟΧΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ,ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω να πω λοιπόν, ότι παντού και πάντα, μια εκλεγμένη κυβέρνηση είναι καλύτερη από μια που κυβερνά μετά από πραξικόπημα, γιατί αυτή κυβερνά με τη δύναμη των όπλων! Το αν ήταν υποχείριο ή όχι των ΗΠΑ δεν το ξέρω εγώ αλλά δεν το ξέρεις κι εσύ φυσικά. Επίσης, όπως πολλοί εικάζουν, πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο σήμερα παίρνουν γραμμή από τις ΗΠΑ χωρίς να αποδεικνύεται βέβαια. Σύμφωνα με τη λογική σου, θα έπρεπε να αντικατασταθούν από φασιστικές κυβερνήσεις. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα. Για το λαό της Κούβας τώρα, έχω να πω αυτό που λέει η πραγματικότητα. Όπως θα ξέρεις κι εσύ, οι Κουβανοί στην Κούβα περνάνε τόσο καλά, που έχουν σιχαθεί την καλοπέραση και προσπαθούν και βρίσκουν τρόπους για να φύγουν άρων άρων και όπως όπως από την πατρίδα τους, με προορισμό συνήθως τις ΗΠΑ. Θα έχεις δει φαντάζομαι τις εικόνες των Κουβανών με σχεδίες να προσπαθούν να πατήσουν κάποια ακτή των ΗΠΑ... Κομμουνισμός και φασισμός τελικά είναι ακριβώς το ίδιο, είτε το θέλουν τα ορφανά του Στάλιν είτε όχι. Ενδεικτικά θα σου πω μερικά πράγματα που το βεβαιώνουν. Τόσο στα φασιστικά καθεστώτα, όσο και στα κομμουνιστικά καταργείται πάντα κάθε εκδήλωση δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα οι εκλογές. Το κόμμα είναι πάνω από όλους και όλα. Το ΚΚΣΕ πχ ήταν στη Σοβιετική Ένωση, το Ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ ήταν στη Γερμανία. Κανείς δε μπορεί να πει ελεύθερα την άποψή του περί πολιτικής. Και στα δύο καθεστώτα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Και στα δύο καθεστώτα δεν υπάρχει η έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και τα πάντα ανήκουν στο κράτος, δηλαδή στο κόμμα που το έχει αντικαταστήσει. Και στα δύο καθεστώτα η κυβέρνηση ελέγχεται άμεσα από το στρατό. Και τα δύο καθεστώτα για να χρυσώσουν το χάπι καταφεύγουν στον ψευδεπίγραφο σοσιαλισμό. Σοσιαλισμός δήθεν στη Σ.Ε. εθνικο-σοσιαλισμός στη Γερμανία και αλλού. Οι δύο αυτές ιδεολογίες είναι δε τόσο ίδιες, που πάνε πάντα χέρι χέρι. Η ιστορία έγραψε και αυτό δε γίνεται να αλλάξει, ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε σε συνεργασία Χίτλερ-Στάλιν. Όπως ελπίζω θα γνωρίζεις μέχρι την επίθεση του Χίτλερ στη Ρωσία, ήταν αχώριστοι σύμμαχοι οι δύο τους. Άλλωστε ίσχυε και το σύμφωνο "φιλίας και μη επιθέσεως" που έμεινε γνωστό ως "Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ" από τα ονόματα των δύο υπ. εξωτερικών (αν δεν κάνω λάθος) που το υπέγραψαν. Επίσης ελπίζω να ξέρεις ότι την Πολωνία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες, τις μοιράστηκαν οι Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση χωρίς προβλήματα. Στην Ελλάδα δε η Γερμανία δείχνοντας την ευγνωμοσύνη της στη σύμμαχό της κομμουνιστική Βουλγαρία, της παρέδωσε τη Μακεδονία και τη Θράκη μας. Οι Βούλγαροι εκεί διοίκησαν πολύ σκληρότερα και από τους ίδιους τους ναζί, εκτελώντας περίπου 25.000 Έλληνες! Πραγματικά Κομμουνισμός και Φασισμός-Ναζισμός είναι ένα και το αυτό. Δεν υπάρχει καμία μα καμία διαφορά! Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ λυπηρό το 2007 να υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που η σκέψη τους και συχνά οι πράξεις τους να είναι κατά της δημοκρατίας. Στο κάτω κάτω, αν είναι τόσο καλά σε αυτά τα μέρη, γιατί οι ντόπιοι κουμμουνοφασίστες δεν πάνε να ζήσουν εκεί το όνειρό τους; Καλή η ιδέα μου; Αν σας αρέσει πάντως, ρωτήστε πρώτα κανένα φίλο σας που να έχει ζήσει τον Κομμουνισμό ή το Φασισμό, γιατί μάλλον αυτός δε θα πέρασε και τόσο όμορφα... Χαρακτηριστικά θα αναφέρω, ότι στις χώρες που σήμερα άναπτύσεται ο καπιταλισμός περισσότερο από όλες και που η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτή πραγματικά με ανοικτές αγκάλες και χωρίς αντιδράσεις, είναι αυτές που μέχρι πριν μερικά χρόνια μαστίζονταν από το καρκίνωμα του Κομμουνοφασισμού (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.). Αυτή είναι η άποψή μου με πολύ λίγα λόγια και ευχαριστώ πραγματικά το Θεό που ζω σε χώρα αρκετά δημοκρατική ώστε να μπορώ να την λέω!