Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας στο Λονδίνο

Στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, εισέβαλαν διαδηλωτές μετά την ογκώδη πορεία που οργανώθηκε από φοιτητικά σωματεία με θέμα τον υπερδιπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 50.000 κάτι που αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν περίμεναν περισσότερους από 20.000.

Η διαδήλωση κύλησε απολύτως ειρηνικά στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο της αστυνομίας, όταν διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνθηκαν προς το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία. Στη συνέχεια, φοιτητές, μαζί με καθηγητές, κατάφεραν να εισέλθουν στο Millbank Tower, την έδρα του κυβερνώντος κόμματος, σπάζοντας κάποιο τζάμι και ανάβοντας φωτιές έξω από το κτίριο. Η κατάληψη κράτησε για μερικές ώρες, με τους φοιτητές να ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου και να πετούν αντικείμενα στα βρετανικά Μ.Α.Τ. που βρίσκονταν από κάτω.

Η αστυνομία έληξε την κατάληψη κάνοντας έφοδο στο κτίριο και στριμώχνοντας τους διαδηλωτές, ενώ έγιναν τουλάχιστον 32 συλλήψεις. Πάντως, οι φοιτητές που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο φαίνεται πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού έχουν αρχίσει να προμηθεύονται με σκηνές και κουβέρτες.

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα Guardian με τους καταληψίες, οι δεύτεροι έστειλαν το εξής μήνυμα: «Στεκόμαστε ενάντια στις περικοπές, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Είμαστε κατά όλων των περικοπών και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας προς το σύστημα των Tories που επιτίθεται στους φτωχούς και βοηθά τους πλούσιους. Αυτή είναι μόνο η αρχή.»

Η Έμιλι Γουίτμπαϊ, 22 χρόνων, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που συμμετείχε στην εισβολή στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι οι ειρηνικές μέχρι τώρα διαδηλώσεις δεν είχαν αποτελέσματα. «Δεν είναι καιρός για ευγενικές διαβουλεύσεις, είναι ώρα για δράση», δήλωσε η νεαρή φοιτήτρια.

Αντίθετα, η Εθνική Ένωση Φοιτητών (NUS) η οποία ήταν ο κύριος οργανωτής του σημερινού συλλαλητηρίου, τάχθηκε κατά των επεισοδίων και της κατάληψης, μέσω του προέδρου της Aaron Porter που μίλησε για μια μικρή μειοψηφία διαδηλωτών που υπονομεύει το φοιτητικό κίνημα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος στους υπεύθυνους για τα επεισόδια. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μία μικρή μειονότητα που εμπλέκεται σε πράξεις βίας», δήλωσε στο Sky News ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Τα σημερινά γεγονότα πάντως αποτελούν το πρώτο μεγάλο πλήγμα για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, και ιδιαίτερα για τον Nick Clegg, τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο οποίος είχε στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια στη μη αύξηση των διδάκτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: