Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣ-ΕΑΑΚ ΠΡΟΣ ΤΟ Φ.Σ.ΑΣΟΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στις 24 Αυγούστου ψηφίστηκε από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ο νέος νόμος-έκτρωμα για την παιδεία. Δυστυχώς γι’ αυτούς η απάντηση που πήραν από το φοιτητικό κίνημα ήταν άμεση και δυναμική. Οι μαζικές συνελεύσεις, οι καταλήψεις που δεν άργησαν (κιόλας απ’ την δεύτερη εβδομάδα) να φτάσουν τις 300 πανελλαδικά και οι διαδηλώσεις, με την συμμετοχή όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης και της κοινωνίας γενικότερα, δημιούργησαν κλίμα απονομιμοποίησης του νόμου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε πάγωμα της εφαρμογής του για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα.

Όμως ο αγώνας για το πάγωμα της εφαρμογής αλλά και της συνολικής ανατροπής του δεν τέλειωσε. Η προκύρηξη εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης στην ΑΣΟΕΕ είναι η πιο επιθετική μέχρι στιγμής κίνηση στην κατεύθυνση εφαρμογής του νέου νόμου και πρέπει να απαντηθεί άμεσα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα συμβούλια διοίκησης θα αποτελούνται από 7 καθηγητές, ένα φοιτητή-μαριονέτα και 6 εξωπανεπιστημιακούς (managers, στελέχη επιχειρήσεων, εγκάθετους του υπουργείου) καταργώντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Ο τρόπος λειτουργίας αλλάζει προς μια αντιδραστική και αυταρχική κατεύθυνση, αποτυπώνοντας και την συνολική πολιτική κατεύθυνση του σύγχρονου σφαγείου Συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για λιγότερη δημοκρατία, λιγότερα δικαιώματα για την νεολαία και τους εργαζόμενους. Ο νόμος προβλέπει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με ανταποδοτικά-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δηλαδή δεν θα χρηματοδοτούνται οι φοιτητικές παροχές και ανάγκες αλλά θα εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι η αγορά. Ταυτόχρονα διαλύεται βίαια ο (όποιος) δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου καθώς και κάθε δυνατότητα συλλογικής κατοχύρωσης και διαπραγμάτευσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την διάλυση των ενιαίων πτυχίων και την αντικατάστασή τους με ατομικούς φακέλους «συλλογής προσόντων» .

Καλούμε κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να δείξει την αντίθεσή του σε αυτή την απόπειρα αυταρχικής μετάλλαξης/διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης και να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση μπλοκαρίσματος της εκλογικής διαδικασίας σύστασης των συμβουλίων διοίκησης αλλά και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου.

Τώρα είναι η ώρα κάθε φοιτητής, κάθε Φοιτητικός και Σπουδαστικός σύλλογος από την Αλεξανδρούπολη ως την Ρόδο κι από την Κέρκυρα ως την Κρήτη να δώσει δυναμική απάντηση με τις αγωνιστικές του αποφάσεις. Για να στείλουμε αυτόν το νόμο εκεί που πρέπει, στο κάλαθο των αχρήστων!

Στον αγώνα αυτόν καλούμε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης και της κοινωνίας να παλέψουμε μαζί για δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί της ανάγκες του λαού και της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου και των αγορών.

Στις χουντικές μεθόδους του υπουργείου και της Διαμαντοπούλου απαντάμε με την ενότητα όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, με την δημοκρατία του αγώνα και του δίκιου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: