Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η Λεφτεριά..

Την προηηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την κρατική δολοφονία του 23χρονου -τότε- φοιτητή της ΑΣΟΕΕ, μέλος της Νεολαίας της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρη Πέτρουλα. Ενεργό μέλος του αγώνα για Δημοκρατία και Ελευθερία του ελληνικού λαού από τους ξένους και ντόπιους καταπιεστές ο Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονείται -κάτω από άγνωστες ακόμα και μέχρι σήμερα συνθήκες- στις 21 Ιουλίου 1965 από τις δυνάμεις της αστυνομίας, μόλις δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατική ομάδα στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1963. Το 1975 ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Σωτήρη Πέτρουλα και τους αγώνες του, δίνει το όνομά του στο σύλλογο. Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της εποχής. 
Διαδήλωση για την δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα
Βρισκόμαστε στον Ιούλη του 1965. Το παλάτι, έχει ωθήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, μετά την απαίτηση του Γεωργίου Παπανδρέουνα αναλάβει το υπουργείο άμυνας ενώ τα ανάκτορα ήθελαν αυτό το κρίσιμο υπουργείο σε κάποιον «δικό τους», και έχει επιβάλει πραξικοπηματικά την κυβέρνηση των αποστατών (Νόβας, Μητσοτάκης κ.α.), πυροδοτώντας τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
Όλη η χώρα συγκλονίζεται από μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. Με κάθε τρόπο ο λαός εκδηλώνει την πίστη του στη νόμιμη κυβέρνησή που είχε εκλέξει ενάμιση μόλις χρόνο πριν με 52,7% και 171 έδρες.

Στις 21 Ιούλη η ΕΦΕΕ καλεί τους φοιτητές σε συγκέντρωση στα Προπύλαια με κεντρικά συνθήματα «Να φύγει η αυλόδουλη κυβέρνηση» «Την κυβέρνηση εκλέγει ο λαός και όχι το παλάτι και οι αμερικανοί» κ.α.
Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά, η αστυνομία κατόπιν διαταγών του υπουργού δημόσιας τάξης, ναυάρχου Τούμπα, επιτίθεται στους συγκεντρωμένους. Ο 23χρονος αγωνιστής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Σωτήρης Πέτρουλας πέφτει νεκρός, ενώ τραυματίζονται εκατοντάδες και συλλαμβάνονται 258 άτομα στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, ανάμεσά τους και 28 μαθητές. Η επίθεση της αστυνομίας και οι ξυλοδαρμοί συνεχίζονται επί πέντε ώρες κατά τη διάρκεια των
 οποίων νεαροί ξυλοκοπούνται άγρια ακόμα και μέσα στο σταθμό Α΄βοηθειών.
Ο Σωτήρης Πέτρουλας σε διαδήλωση για το 114


Τις επόμενες ώρες εξελίσσεται μια λυσσαλέα προσπάθεια της αστυνομίας να ταφεί ο Πέτρουλας μυστικά. Ο νεκρός από το νεκροτομείο μεταφέρετε εσπευσμένα στο Γ’ νεκροταφείο Πειραιά το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ αναμενόταν η ταφή κατατέθηκε μήνυση εκ μέρους των γονέων του Πέτρουλα κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία και αίτημα για δεύτερη νεκροψία καθώς υποστήριζαν πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε. Κατόπιν της μήνυσης ο εισαγγελέας ανέστειλε τον ενταφιασμό και τελικά η οικογένεια παρέλαβε τη σορό.
Η κηδεία του Πέτρουλα στις 23 Ιούλη, μετατρέπεται σε τεράστια διαδήλωση με μια ανθρωποθάλασσα να ακολουθεί την πένθιμη πομπή από το σπίτι της οικογένειας στον Κολωνό ως το Α’ Νεκροταφείο.

Από εφημερίδα της εποχήςΟ Σωτήρης Πέτρουλας μπήκε στο πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων του λαϊκού μας κινήματος αποτελώντας από τότε σύμβολο για τους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: