Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η Εργατική Πρωτομαγιά και η σύνδεση με τους αγώνες του σήμερα

Η φετινή Πρωτομαγιά συνέπεσε με τα δυο χρόνια απο τότε που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη το δημόσιο χρεος , οδήγησαν τη χώρα και τους εργαζομένους στη νέα πραγματικοτητα που ζούμε ... Μια πραγματικότητα που έρχεται σε συνέχεια , στο πως λεγόμενοι μηχανισμοί στηριξης της ΕΕ , του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας προσπαθουν να επιβληθούν στους λαούς , μέσω και των εντολοδόχων τους. Η σημασία της Πρωματομαγιάς στις καταστάσεις που βιώνουμε ειναι μεγάλη , όχι σε μια ημέρα απλα μνήμης αλλά εκ νέου ανασημαδειοτησης των αγωνων που ερχονται.

Οι επιθεσεις που εξαπολύει το κεφαλαιο σε διεθνες επίπεδο, σε βάρος των εργαζομένων οδηγόυν στη δραστική περικοπή του εισοδήματος τους , χειροτερευοντας και το βιοτικό επίπεδο. Αναλύοντας αυτη την άποψη και προσπαθωντας να εμπεδώσει κανείς τα εργατικα κεκτημένα , αποτέλεσμα και των εργατικων Πρωτομαγιών σημαντική ειναι η υπενθυμιση κάποιοων ιστορικών γεγονότων.

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης. Παρόλο που χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια για να εορταστεί και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά στο διάστημα εκείνο ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.

Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες. Την ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά όπου και εκεί οι συλλήψεις χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των κινητοποιήσεων. Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 χρονολογία που ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας

και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Το 1944 ο κατοχικός στρατός των Γερμανών, εκτέλεσε 200 Έλληνες αντιστασιακούς στο σκοπεύτηριο της Καισαριανης.

Η σημασία της Πρωτομαγιάς δεν έγκειται τόσο στον επετειακό, ιστορικό χαρακτήρα της παρόλο που και αυτός έχει τη σημασία του. Αλλωστε σε

ένα σύστημα που κυβέρνωντες και ενδυνάμει σύμμαχοι (ΜΜΕ κ.α) έχουν το μονοπώλιο της διαχείρησης μνήμης και της απόδοσης νοήματος, αποτελεί νίκη ότι οι καταπιεσμένοι μπόρεσαν να διαφυλάξουν και να διαδώσουν μερικές σελίδες από την δική τους μερια, φέρνοντας σε καλύτερες θέσεις το εργατικό κινημα.

Το βαθύτερο νόημα της 1ης Μάη όμως βρίσκεται εκεί όπου συναντιούνται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον των εργατικών διεκδικήσεων. Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής επανανοηματοδότηση του μηνύματος της, από τα σύγχρονα κάθε φορά αιτήματα των εργαζομένων. Σε αυτή τη λογική καλούμε όλους τους φοιτητές σε συνεχεια και της Πρωτομαγιάς αλλα και όλων των αγωνων εργατικών ή φοιτητικών , να κλιμακώσουν δινοντας ζωή στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συνελέυσεις τους , ενόψει και της πανεργατικής απεργίας στις 11 του Μάη. Να ταχθούν στο πλευρό των εργαζομένων ,να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στις ταξικές εργατικές συγκεντρώσεις. Να διαδηλώσουν μαζικά, όχι κάτω από τις σημαίες και τα αιτήματα της ηττημένης και υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας, αλλά με μορφές ανατροπής και νικηφόρας σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και το σύστημά του. Με στόχο την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και ειδικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της εναλλαγής με τη ΝΔ και κάθε κυβέρνησης του κοινωνικού πολέμου σε βάρος των εργαζομένων.

ΡΑΣ-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: