Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Κάλεσμα στη σύνοδο πρυτάνεων στη κομοτηνήΗ 'Πρωτοβουλία Φοιτητών Κομοτηνής' καλεί σε πορεία ενάντια στη σύνοδο των πρυτάνεων ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/2 στις 15.00 στον χώρο των ΤΕΦΑΑ σην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Στις 26\2 έως 1/3 οι πρυτάνεις όλης της χώρας συνέρχονται υπό την προεδρεία του υπουργού παιδείας Ε. Στυλιανίδη, για να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν τις αντιδραστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και η θεματική της Συνόδου παραμένει ακόμη κρυφή. τα κύρια θέματα είναι πάνω-κάτω γνωστά και αναμενόμενα και αφορούν την εφαρμογή των αντεκπαιδευτικών μέτρων στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, στην ατζέντα της Συνόδου, εκτός των άλλων περιλαμβάνονται και τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τα μεταπτυχιακά, την έρευνα καθώς και την ένταξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης(ΕΧΑΕ).
·Τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα αφορούν τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
·Ο ΕΧΑΕ σηματοδοτεί την ισότιμη των πτυχίων μας με τα τριετή προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων, με κατεύθυνση την υποβάθμιση των σπουδών μας καθώς και των επαγγελματικών και μετέπειτα εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Πρόκειται, ακόμη, να συζητηθεί και η εφαρμογή σειράς αντεκπαιδευτικώννόμων, όπως ο νέος νόμος πλαίσιο , η αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Οι νόμοι αυτοί εκφράζουν την πολιτική κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και κινούνται στη λογική της εντατικοποίησης και πειθάρχησης της πανεπιστημιακής κοινότητας( φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι) στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.
Στο πανεπιστήμιο μας η προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω είναι εμφανής σε σχολές όπως η Νομική( πιστωτικές μονάδες, αλυσίδες μαθημάτων, συγγράμματα, 2ν), το ΔΟΣΑ( αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες), τα Παρευξείνια( αλυσίδες μαθημάτων) κ.α . Στη λογική αυτή, ακόμη κινείται και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της λέσχης, από το αντιδραστικό πρυτανικό σχήμα, στον ιδιώτη Χούτο εδώ και δύο χρόνια.
Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνδέεται άμεσα και με τις αλλαγές στο χώρο της εργασίας. Ειδικότερα, κεκτημένα δικαιώματα, όπως το 8ωρο, η σταθερή δουλειά και η κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται. Στόχος τους είναι η δημιουργία φθηνών ευέλικτων και απασχολήσιμων εργαζομένων.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να συγκληθούν Γ.Σ των συλλόγων, ώστε να απαντήσουμε με αγωνιστικές αποφάσεις απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Ωστόσο η στάση των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ εμπόδισε τις συλλογικές διαδικασίες. Έτσι αποφασίσαμε τη δημιουργία Πρωτοβουλίας φοιτητών προκειμένου να οργανώσουμε τη δράση μας και να πιέσουμε για την πραγματοποίηση Γ.Σ. σε όλες τις σχολές της Κομοτηνής. Λειτουργούμε με ανοιχτές διαδικασίες και καλούμε πολιτικές δυνάμεις και φοιτητές να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Δε θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: