Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στις 24 Αυγούστου ψηφίστηκε από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ο νέος νόμος-έκτρωμα για την παιδεία. Επέλεξαν να το ψηφίσουν καλοκαίρι ακριβώς επείδη φοβόντουσαν την αντίδραση των φοιτητών. Δυστυχώς γι'αυτούς οι χειρότεροι εφιάλτες τους έγιναν πραγματικότητα και το φοιτητικό κίνημα απάντησε άμεσα με διαδηλώσεις και καταλήψεις πολλών εβδομάδων. Οι φοιτητές με τον αγώνα τους κατάφεραν να δημιουργήσουν κλίμα απονομιμοποίησης του νόμου τόσο μέσα στα πανεπιστήμια όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία. Γι ’αυτό το λόγο, σχεδόν στο σύνολο των ιδρυμάτων οι επιτροπές για την εκλογική διαδικασία των συμβουλίων διοίκησης δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα, παρ’ ότι υπάρχουν φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις που είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να στηρίξουν το νόμο.


Τα συμβούλια διοίκησης θα αποτελούνται από οχτώ καθηγητές, ένα φοιτητή και έξι εξωπανεπιστημιακούς (managers, στελέχη επιχειρήσεων, εγκάθετους του υπουργείου) καταργώντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που από δω και πέρα θα διοικείται το πανεπιστήμιο αλλάζει, φιμώνοντας τη φωνή των φοιτητών και αναιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης των φοιτητικών συλλόγων στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος, στην κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων μας. Ταυτόχρονα τα συμβούλια διοίκησης θα είναι ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του. Ο νόμος προβλέπει για τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια δηλαδή δεν θα χρηματοδοτούνται οι φοιτητικές παροχές, αλλά θα εξυπηρετούνται επιχειρηματικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα θα χτυπηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου ενώ οι αλλαγές σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών και τα πτυχία θα γίνονται εν αγνοία των φοιτητών, εν μία νυκτί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, ο Γάτσιος, είναι ένας από τους δυο πρυτάνεις που έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της συγκρότησης των επιτροπών για την εκλογή του συμβουλίου διοίκηση. Nα τονίσουμε ότι η ΠΑΣΠ στις προήγουμενες πρυτανικές εκλογές είχε στηρίξει έμπρακτα τον Γάτσιο. Όσο και αν οι συνάδελφοι τις ΠΑΣΠ προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι παλεύουν ενάντια στο καθηγητικό κατεστημένο δεν μας πείθουν. Θα απολογηθούν οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ στους φοιτητές,των οποίων τα συμφέροντα θέλουν να εκπροσωπούν, για αυτή τους την πράξη;


Εμείς, ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, θεωρούμε ότι η μάχη ενάντια στον νόμο δεν σταμάτησε τον Σεπτέμβριο αλλά συνεχίζεται και πρέπει να κορυφωθεί με το μπλοκάρισμα των συμβουλίων διοικησης. Η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου θα είναι casus belli για το φοιτητικό κίνημα που πρέπει να κινηθεί σε μία κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής ενάντια στον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο και στο νέο σύγχρονο σφαγείο συγκυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Όσο αυτοί βάλλονται ενάντια στα συλλογικά συμφέροντά μας θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα και παντού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: