Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

«Η Ανεργία πληγή και παιδεμός του τόπου...»

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! ΟΑΕΔ, Eurostat, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΙΟΒΕ, Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όλοι συμφωνούν ότι η ανεργία στην Ελλάδα καλπάζει και ότι η ελαστική εργασία είναι πλέον ο κανόνας, τουλάχιστον για τη νεολαία.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 15,4% τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ η πραγματική ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 1.000.000 ανέργους.

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2010, πέρσι χάθηκαν τουλάχιστον 53.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι που απολάμβαναν πλήρη απασχόληση και αμοιβή μειώθηκαν κατά 211.000. Με βάση τα ίδια επίσημα στοιχεία παρατηρείται μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αύξηση της μερικής απασχόλησης (κατά 67,5% σε σχέση με το 2009) και αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας.

Η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια είναι ακόμη πιο έντονη στη νεολαία. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ένας στους δύο νέους (14 – 35 ετών) απασχολείται με προσωρινή εργασία, μερικής ή πλήρους απασχόλησης, ενώ το 30,7% των νέων δεν βρήκε εργασία για τουλάχιστον 4-5 χρόνια από τότε που τελείωσε τις σπουδές του. Ακόμη, στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών το ποσοστό ανέργων ανήλθε περίπου στο 40% (από 27,8% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009).

Η ανεργία και η αθέατη όψη της (ελαστική εργασία, υποαπασχόληση) είναι αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων, των χιλιάδων λουκέτων (που ταυτόχρονα φτωχοποιούν μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων), της μη ανανέωσης συμβάσεων στο όνομα της κρίσης, κλπ. Κυρίως όμως οφείλεται στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου όπως εκφράστηκαν με την διαχρονική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επιτάθηκε δε με τον αντιλαϊκό παροξυσμό των Μνημονίων και τις επιλογές της τωρινής χούντας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-κεφαλαίου. Εφιάλτης είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και η ανεργία είναι το βασικότερο συστατικό της συνταγής τους…

Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα για να αποδεχόμαστε τα φριχτά μέτρα που παίρνουν το μόχθο του λαού και τον κάνουν κέρδη για τους τραπεζίτες, για το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο.

Μας λένε:

Οι Έλληνες δε δουλεύουν, είναι τεμπέληδες! Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η εκμετάλευση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα είναι από τις αγριότερες στην ΕΕ και το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης. Εμείς όμως τους αντιστρέφουμε το πρόβλημα. Αυτοί θέλουν τους πολίτες άνεργους, όπως δήλωσε ο παραιτηθής πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, σε μια ατάκα που θα μείνει στην ιστορία, «Στόχος μας να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον ένα εργαζόμενο».

Αν δεν πάρουμε τη δόση του δανείου, αν βγούμε από την ΕΕ και το Ευρώ θα πεινάσουμε! Και τι έχουν κάνει όλοι αυτοί που εδώ και 3 χρόνια χρησιμοποιούν αυτό το εκβιαστικό επιχείρημα; Μήπως έχουν επενδύσει στην εκ νέου ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που οι ίδιοι διέλυσαν; Μήπως έχουν απαγορέυσει στις βιομηχανίες να απολύουν, να κλείνουν και να μεταφέρονται στο εξωτερικό; Μήπως έχουν επιβάλλει στους Έλληνες εφοπλιστές να επισκευάζουν τα καράβια τους στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα, πολιτική που έχει τσακίσει τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που έδινε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές του Πειραιά; Εν τέλει οι κυβερνώντες και το κεφάλαιο είναι οι χειρότεροι «ανθέλληνες»!

Φταίνε οι ξένοι που μας παίρνουν τις δουλειές! Κι όμως, ας δούμε ένα παράδοξο! Από τα πιο μεγάλα θύματα της ανεργίας είναι οι μετανάστες: πάνω από το 16% των ξένων που ζουν στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Στην εποχή των «παχιών αγελάδων», με το έγκλημα της Ολυμπιάδας της «μεγάλης Ευρωπαϊκής Ελλάδας», το κεφάλαιο απομύζησε τεράστια κέρδη από την εκμετάλευση, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, των μεταναστών εργατών. Τώρα στην εποχή της κρίσης η διάρρηξη της ενότητας της εργατικής τάξης είναι μια από τις μεθόδους που θα επιλέξει για να περάσει τα άθλια αντιλαϊκά μέτρα του. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για να βγάλουμε εμείς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΕΕ-ΔΝΤ στην ΑΝΕΡΓΙΑ


Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας και της ατομικής ευθύνης και ενοχής οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε φωνή και πρόσωπο τώρα. Να πάψουμε να είμαστε ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις, να συναντηθούμε μεταξύ μας, να σπάσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό, να ζητήσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την κοινωνία, να συναντηθούμε με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που μάχονται να κρατήσουν τις δουλειές τους και όσα δικαιώματα απέμειναν και να βγάλουμε εμείς τους από πάνω, μια για πάντα στην ανεργία.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους . Ζωή με αξιοπρέπεια.

· Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σ' αυτό.

· Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.

· Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

· Να μην περάσουν οι εκβιασμοί των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ:

· Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελέυσης του φοιτητικού μας συλλόγου.

· Όλοι οι απολυμένοι άνεργοι καθώς και οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι (που δεν έχουν δουλέψει ποτέ), να συγκροτήσουν συνελεύσεις ανέργων κατά κλάδο και σε γειτονιές καθώς και τον κεντρικό συντονισμό τους.

· Εγγραφή στα συνδικάτα όλων των ανέργων, των συμβασιούχων και των απασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, με ίδια δικαιώματα με τα άλλα μέλη.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τις δράσεις που αποφασίστηκαν από την Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου, την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης και τη Συνέλευση Ανέργων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για:

1. --> Στις 15 Δεκέμβρη στις 18.00, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς το Υπ. Εργασίας (Πειραιώς)

2. --> Στις 20 Δεκέμβρη στις 8.00πμ, συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας και στη συνέχεια πορεία προς το Υπ. Οικονομικών.

Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια του Μαύρου Μετώπου που μας κυβερνά είναι αγώνας επιβίωσης. Ένας τέτοιος αγώνας προϋποθέτει συντονισμό, προετοιμασία, πρωταγωνιστικό ρόλο των ίδιων των ανέργων και θέληση να πάει μακριά, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα και κάθε άλλη που η λαϊκή αυτενέργεια θα ανακαλύψει.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΔΝΤ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ

Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: