Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μιλώντας για πραξικοπήματα και μειοψηφίες…

Στις 22 Φλεβάρη έγινε η πρώτη προσπάθεια για την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης στην ΑΣΟΕΕ. Υποψήφιοι ήταν φυσικά τα πιο αντιδραστικά κομμάτια των καθηγητών που στα αμφιθέατρα δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν τον ενθουσιασμό τους, όχι μόνο για τον νόμο έκτρωμα, αλλά και για την πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης Παπαδήμου η οποία καταστρέφει τις ζωές όλων των εργαζομένων και του λαού. Απέναντι λοιπόν σε αυτήν την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου στην πράξη μεγάλο μέρος του φοιτητικού συλλόγου κινητοποιήθηκε και μπλόκαρε την διαδικασία εκλογής σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση όλων των φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο (βλέπε καταλήψεις Σεπτεμβρίου και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων). Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΑΣΟΕΕ, που πλήττονται και αυτοί από τη μεριά τους με μειώσεις μισθών και εφεδρείες , όπως και συνολικά η φοιτητική κοινότητα. Το παραπάνω απαντούν στις κατηγορίες του Υπουργείου και στα παπαγαλάκια του, όπως το δελτίο ειδήσεων του MEGA και σε κάθε Βενιέρη και Καραμάνη που για να κρύψουν το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την παραμικρή κοινωνική συναίνεση ονομάζουν τέτοιες προσπάθειες πραξικοπήματα από εγκληματικές μειοψηφίες. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μειοψηφίες οι φοιτητές που παλεύουν ενάντια στα συμβούλια που θα δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο χωρίς δωρεάν σίτιση-στέγαση και βιβλία. Φυσικό επακόλουθο της υποχρηματοδότησης – για την οποία παρεμπίπτοντος μας απείλησε η Διαμαντοπούλου- που είναι ούτος ή άλλως μέρος του νομοσχεδίου και αφήνει τα ιδρύματα έρμαια σε κάθε επιχειρηματία και ανοίγει τον δρόμο για δίδακτρα.

Οι ψευδείς κατηγορίες και η ιδεολογική τρομοκρατία δεν έχει τέλος!

Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος μελών ΔΕΠ έβγαλε ανακοίνωση πέρα και έξω από τα προβλήματα της κοινωνία και των φοιτητών. Συγκεκριμένα χειροκροτούσε το νέο νομοσχέδιο για το «δυαδικό και αυτοελεγχόμενο σύστημα διοίκησης που περιορίζει την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας». Δυαδικό φυσικά, σημαίνει μια ελίτ καθηγητών μαζί με εξωπανεπιστημιακούς manager οι οποίοι θα μπορούν χωρίς κανέναν έλεγχο να εφαρμόζουν ότι θέλουν με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις τους σε πλήρη απαξίωση. Εγκαλούσαν τα «όργανα της πολιτείας όπως η βουλή και τα υπουργεία ότι παρακολουθούν άβουλα τη βίαιη επιβολή μικρής και ασύδοτης ομάδας πάνω στην δημοκρατία» Δεν έχουμε ακούσει τίποτα πιο αστείο! Καλούν τους ίδιους τους θεσμούς που έχουν φτιαχτεί να εκπροσωπούν το κεφάλαιο, διαλύουν τόσο καιρό εργασιακά και φοιτητικά κεκτημένα να αναλάβουν περαιτέρω δράση. Επικαλούνται την ίδια έννομη τάξη και τους ίδιους δημοκρατικούς θεσμούς που πάνε να απαγορέψουνε και να ποινικοποιήσουνε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης και περνάνε τόσο καιρό αντεργατικά μέτρα να κάνουν ότι ξέρουν καλύτερα. Δηλαδή τι ζητούν; Να δούνε σκηνές Συντάγματος βίαιης καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια. Τέλος, μιλάνε για «βία εναντίον της ελεύθερης έκφρασης» μέχρι και για παρακράτος! Όσον αφορά την «υποχρέωσή τους να υπερασπιστούν την ελευθερία έκφρασης» να τους υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο το νομοσχέδιο καταργεί οποιαδήποτε μορφή ριζοσπαστικών συλλογικών οργάνων όπως και το ίδιο το άσυλο βοήθημα σε όλους τους προηγούμενους κοινωνικούς αγώνες.

Τα συμβούλια διοίκησης διαλύουν την Δημόσια και Δωρεαν Παιδεία και καταδικάζουν τους φοιτητές στην αμορφωσιά, την αμάθεια και την ανεργία για να δημιουργήσουν ευέλικτους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους ενώ παράλληλα αναπτύσσουν ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου, με την ίδια βιαιότητα που η νέα δανειακή σύμβαση του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ και των εντολοδόχων τους στην συγκυβερνηση διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα, καταβαραθρώνει τα υπολείμματα των μισθών που έχουν παραμείνει και καταδικάζει τον λαό στην πείνα και την ανέχεια.

Τελικά ότι κι αν γίνει με τα συμβούλια ( ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε ξενοδοχείο κλπ) να το ξέρουν καλά τα τσιράκια της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, ότι αυτό το αγωνιστικό δυναμικό που εμφανίστηκε αυτές τις μέρες είναι πολλά υποσχόμενο και θύμισε ότι το μέλλον ανήκει στην νεολαία που αγωνίζεται. Σε όλους εμάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: